RSS

Ciutadana dempeus: Maribel Nogué parla de la privatització de la sanitat a Igualada

15 gen.

La privatització de la sanitat arriba a Igualada

La Maribel Nogué ens envia aquest artícle, on com a ciutadana dempeus parla de la salut a Igualada i també esmenta a Dempeus per la salut pública

maribel noguéJa hi tornem a ser. La porta que la Llei d’Ordenació Sanitària de 1990 va obrir a la privatització dels serveis sanitaris a Catalunya amenaça ara la gestió de la nova Àrea Bàsica de Salut construïda al costat del nou i flamant Hospital Comarcal.

Afrontar la salut de la població no és una qüestió de gestió, sinó de planificació de mesures per garantir la salut dels ciutadans i ciutadanes d’un país.

A la nostra ciutat el tema sanitari és un tema llarg en el temps. Va haver-hi una mobilització ciutadana històrica per evitar la privatització dels serveis hospitalaris amb un complicat procés de fusió dels dos centres que hi donaven servei (no exempt de sacrificis personals i un pèl traumàtics) però que es va acabar acceptant en ares a una millora del servei apostant per un servei d’indiscutible caràcter públic.

Dit això, em remeto al debat que es va donar en el Ple Municipal del mes de juliol on, a instàncies d’una moció presentada pel PP i defensada per Pere Calbó, es demanava un posicionament de l’Ajuntament. Segons diu la moció: “històricament, un dels aspectes, en l’oferta de serveis sanitaris, que el conjunt de professionals i gestors coincideixen és en la necessitat de millorar la coordinació i integració de l’atenció primària amb l’hospitalària en benefici d’un millor servei als ciutadans”. “… amb la posada en marxa de l’ABS-Igualada 2, s’obre una possibilitat per avançar substancialment en l’assoliment d’aquest objectiu. Tot respectant les competències que li són pròpies al CatSalut, seria molt important avaluar la possibilitat que la referida gestió pogués anar a càrrec del Consorci Sanitari de l’Anoia”.

En aquest ple Montserrat Mateu va palesar el posicionament d’ICV-EUiA al respecte: “L’atenció primària no és un servei més dins el sistema sanitari, és i ha de ser l’eix vertebrador del sistema sanitari. L’assistència sanitària és quelcom més que un servei que s’ha de prestar amb bona qualitat i eficiència. És el sistema de serveis que més sensibilitat desperta en la ciutadania. És un dels principals instruments de cohesió social i de política basada en l’equitat. Adjudicar per concurs la responsabilitat d’un nou centre d’atenció primària és una neutralitat falsa i enganyosa. Els valors, els sentiments de les persones, les prioritats de la ciutadania no es poden treure a concurs. Creure que adjudicar la gestió d’un CAP és sols una qüestió tècnica és creure que els valors no compten, que la democràcia no afegeix valor. Adjudicarho a una empresa o entitat que no estigui interessada en la cohesió a llarg termini té un nom, ceguera a curt termini i irresponsabilitat de cara al futur”.

En aquests moments s’està en fase de presentar propostes per adjudicar aquest servei amb unes bases d’adjudicació on els criteris de millor oferta econòmica tenen un percentatge del 55% de valoració. O sigui, si els facultatius es constitueixen en els societaris d’aquesta EBA (entitat bàsica associativa) com a responsables de la gestió, no és que existeixi el risc de privatització total del servei sinó que aquest seria ja un fet irreversible, havent-se desmantellat un altre dels serveis que disposem a l’Anoia.

Fins quan haurem de patir a Igualada més desmantellaments?. Ara que el debat primordial sembla que sigui la independència, de què serviria si les lleis ens permeten lliurar els serveis públics a mans d’interessos privats?

Dempeus per la Salut Pública és una plataforma ciutadana que ja fa temps que treballa per defensar la salut pública d’aquestes amenaces liberalitzadores. Properament farà un any que es va presentar públicament. Fa temps que jo ja em vaig posar dempeus perquè la salut de la població no fos objecte de cap negoci.

I tu?, permetràs que la restricció de despeses que ens amenaça estigui controlada per interessos corporatius en lloc d’aquelles institucions que tenen representació democràtica?.

Maribel Nogué i Felip (maribelanoia@gmail.com)

 
Deixa un comentari

Publicat per a 15 gener 2010 in Salut

 

Etiquetes: , , ,

Deixa un comentari